2018

National Sports Centre in Prostějov

address

Za Velodromem 7, 796 01 Prostějov, Czech Republic

client

Prostějov olympijský z.s., Za Velodromem 4187/49a, 796 01 Prostějov

architectural design

Miroslav Pospíšil

collaboration

Daria Johanesová, Lucie Lindovská, Robert Randys, Lucie Rohelová

design

10/2015-06/2016

construction

11/2016-09/2018

photography

Lukáš Pelech

awards

winner of the competition Building of the Year 2018 of the Olomouc Region

The sports centre is located on the north-west outskirts of Prostějov on the site of an old, unused swimming pool. A new road and pedestrian network were also a part of the construction. The task of the project was to create space for sports such as volleyball and basketball for young people which could also be used for international junior tournaments. The sports area was designed to include one main court lengthwise for tournaments as well as two practice courts. Tournaments may be watched by more than 300 spectators from the stands.

The construction is based on a simple block which is cut out on the south and west sides. Both facades recede against the edge of the roof so they form a bevelled overhang which protects both main facades from the rain. These surfaces are the most exposed for visitors so they are made of a shiny silver lattice made of small grating. Contrasting with the noble shiny areas there are facades on the main block on the west and north parts made of trapezoid sheets with matt black finishes. The southwest corner of the hall is glass fronted to its full length.  Behind the glass there is a main area for the public and administration of the hall. The courts and the stands are located away from the glass facade and are lit through internal glass in the offices and roof skylights.

In the spacious entrance hall, there is a reception, snack bar and relaxation area followed by public toilets, facilities for employees and the entrance to a zone for participants which includes changing rooms, showers and toilets. Changing rooms for referees and a room for sport masseurs are also located here. All the premises are placed under the spectator stands.  The entrance to the second floor was designed from the entrance lobby via a staircase or a lift. This way visitors can also enter the grandstand and a private zone with management offices, a press conference room and a small group exercise room. This part also contains a VIP area with its own bar, toilets and a grandstand in the south part of the court.