2018

Kindergarten Nádražní

address

Nádražní 7, 785 01 Šternberk, Czech Republic

client

Šternberk city, Horní náměstí 16, 785 01 Šternberk

architectural design

Miroslav Pospíšil

collaboration

Martin Karlík, Ondřej Patsch, Robert Randys, Adéla Tomečková

design

09/2015 - 12/2016

construction

05/2017 - 08/2018

photography

Lukáš Pelech

The task of the project was to repair a functionalist villa, which was previously adapted for a kindergarten and expand the capacity of the nursery by adding an extension. Thus, the arrangement consists of two parts, which together form a whole. The existing building has been refurbished from lately added parts and only the volume of the original villa, which is covered with white plaster, has been preserved. The villa is expanded to include a loggia and a fire escape, within a volume of salmon color. To the east, the building was extended with a new two-storey mass, which is connected to the original building by a connecting neck containing vertical communications. The expanded part of the building respects the height of the existing building and the facade of this building is treated with pre-weathered zinc sheets connected by a standing seam. The connecting neck between the two objects is enclosed from the street and the courtyard with glass facades. The wall of the new building extends on the side of the street in front of the glazed wall of the main entrance, creating an intimate space and leeward. New annex is moved closer to the northern boundary of the plot, so that the maximum area for playing children remains on its southern side. New playing elements and greenery were placed in the garden area.